Jankun Kasia miniatūra

Jankun Kasia

Posted on Posted in Prekeiviai, Vilnius

Kasia ir Zbignevas Jankūnai ūkinę veiklą pradėjo 1990-ais metais, įsigiję 8,1 ha žemės ir trys melžiamas karves. Tuo metu tai buvo natūrinis ūkis, kuris tenkino tik savo šeimos reikmes ir tik nedidelė dalis produkcijos buvo parduodama. Abu sutuoktiniai, gimę ir užaugę kaime žemdirbių šeimose, todėl neatsitiktinai jie patys pasirinko žemdirbio duoną. 1995-ais metais šeima nusprendė plėsti ūkį ir paversti jį prekiniu, tiesiog sukurti šeimos verslą ir užtikrinti sau ir savo vaikams pajamų šaltinį. Neatsitiktinai specializacijos kryptimi buvo pasirinkta pieno gamyba ir perdirbimas, tai yra šeimos tradicijos tęsimas. Kasia prisimena savo močiutę Salomėją, kuri augino dvi karves, nes tuometinė valdžia daugiau gyvulių laikyti draudė. Ji slėgė nuostabius sūrius. Su didžiausiu nekantrumu vaikai laukdavo, kada sūriai bus pjaustomi. Tos akimirkos tapo savotišku ritualu.
Atkaklaus darbo dėka šiandien ūkio valdos yra virš 100 ha žemės ir šešiasdešimt melžiamų karvių. Ūkis modernizuotas, atitinka ES maisto saugos, higienos, sanitarijos bei aplinkosaugos reikalavimus. 2004-ais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba suteikė teisę ženklinti žalią pieną sveikatingumo ženklu LT 01-82F. 2006-ais metais ūkyje buvo užbaigtas vykdyti projektas „Europos sąjungos standartų diegimas“, kurio metu buvo įsigyti pieno aušintuvas, sumontuota melžimo linija bei atlikti visi reikalavimai, kurie atitinka 1992 m. birželio 16 d. Tarybos direktyvos 92/46/EEB, nustačius sveikatos taisykles žalio pieno, termiškai apdoroto pieno pagrindo produktų gamybai ir teikimui į rinką, keliamus reikalavimus.
Tam, kad pagaminti ypatingą sūrį, pirmiausia reikia pagaminti geros kokybės pieną. Pieno skonį ir kokybę įtakoja pašarai ir gyvulių laikymo sąlygos, todėl Jankūnų ūkyje ypatingas dėmesys skiriamas ganyklų įrengimui. Pasirenkamos tokios žolių kultūros, kurios tiesiogiai įtakoja pieno skonį. Laukai prižiūrėti, nėra piktžolių, todėl pavyksta pagaminti aukštos kokybės šieno ir šienainio gyvulių šėrimui žiemai. Grūdines kultūras ūkininkai užaugina patys, beveik nenaudoja augalų apsaugos priemonių.
Netgi liaudies medicina sako, kad geriausiai gydo žolelės, kurios netoliese auga. Taigi kodėl nepasirinkti ekologiškų pieno produktų, kurie parduodami labai švieži ir turi trumpą kelią kol pasiekia vartotoją. Melžiamas pienas iš karvių, pieno linija, tiesiai eina į šaldytuvą, atšaldomas iki 4 laipsnių temperatūros, neturi jokio sąlyčio su atviru oru ir yra apsaugotas nuo bakterijų pakliuvimo. Jis ilgai išlieka šviežias. Pirkėjui, norinčiam susirauginti pieno ar grietinės, Kasia pataria pašildyti iki 30 laipsnių temperatūros ir įmesti ką nors rūgštaus. O patys pieno rauginimui naudoja išrūgas. Iš rauginto arba saldaus pieno gamina varškę ir iš jos daro įvairius sūrius. Čia vėl dažnai prisimena senelių ir prosenelių receptus, pasinaudoja nuo vaikystės sukaupta patirtimi. Ne visada pavyksta išgauti idealią sūrio formą, palyginus su iš visur atvežtais sūriais, kuriuos matome parduotuvių vitrinose. Tačiau ūkininkų Kasios ir Zbignevo Jankūnų sūriai pagaminti be jokių konservantų, priedų, dažiklių. Vakare slegiami sūriai, ryte išvyniojami ir vežami pas pirkėjus. Todėl ir rekomenduojam visiems pirkėjams pirkti natūralius, šviežius ir lietuviškus pieno produktus.
Pagal individualius užsakymus ūkininkai gamina proginius sūrius su kmynais, razinom, vaisiais, aguonom ir įvairiais prieskoniais. Nors ilgas kelias yra kiekvieno sūrelio, bet kiekvienas padarytas su meile, pagarba ir nuoširdžiausiais linkėjimais pirkėjui. Kasia sako – dėkojam Dievui, kad esam ūkininkai ir labai mylim savo darbą. Kitokie mes tiesiog būti negalim.

Kontaktai

Adresas    Jauniūjų sen., Žibėnai, Širvintų r.
Telefonas  +370 675 81015