Anitos žuvys titulinis

Anitos žuvys

Posted

Jurijaus Belokopytovo rūkykla pavadinta žmonos garbei - „Anitos žuvys“. Jurijus - rusniškis nuo gimimo. Jis pirmasis, kurio rūkomam karšiui saloje suteiktas tautinio paveldo produkto sertifikatas, liudijantis, jog jis tai daro laikydamasis senųjų šio krašto tradicijų. 2013 m. pirmajam suteikta teisė naudoti Nemuno deltos regioninio parko prekinį ženklą, kuris pasako, kad produktas pagamintas vietos gyventojų.

Rūkyklos veikla tapo verslu tuomet, kai po nepriklausomybės atkūrimo žlugo Rusnės tarybinis ūkis ir reikėjo kažką dirbti. Jis prisimena, kad tuo metu ypač skaniai, laikydamasis senųjų receptų žuvį rūkė Juozas Baublys kartu su žmona Joana. Nuo seno jie tai darė taip meistriškai, kad rūkytą žuvį tik pas juos pirkdavo to meto nomenklatūriniai pareigūnai. Prašomas J.Baublys pasidalijo svarbiausiomis žuvies rūkymo paslaptimis su Jurijumi ir jo žmona Anita.

Žuvų rūkymas šiam rusniškiui, jo žmonai, sūnui bei marčiai yra pragyvenimo šaltinis. Mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose galima įsigyti ne tik karšto rūkymo, bet ir šalto rūkymo karšių. Čia yra ir rūkytų jūros ešerių, stintų, ungurių bei vytintų (džiovintų) žuvų. Jos taip pat paruoštos laikantis senųjų Rusnės žuvų rūkymo tradicijų. Žuvis rūkymo meistrui tiekia pastovūs žvejai.

Kontaktai

Adresas      Skalvių g. 6, Rusnė
Telefonas    +370 687 36917
El. paštas   belokopytovas@yahoo.com